Patlama ya da rastgele bir yangın vakasına karşı güvenli tahliyelerde yangın kapısı modelleri kullanılmaktadır. Bu modeller, tasavvur olarak son mertebe çeşitli bir skalaya sahiptir.
Yangın merdivenine sahip sürdürmek kebir bir avantajdır. Bittabi bu avantajı halk etmek bireylerin elindedir. Bilinmiş olduğu üzere yangın merdivenleri daha çok legal çerçeve altına alınmıştır. Özellikle yeni meydana getirilen mualla binalarda yangın merdiveni binanın prodüksiyon aşamasında yapım edilmektedir. Fakat bittabi bir yangın merdivenine ehil yetişmek kucakin binanızın yeni olması ya da dolgunca faik olması gerekmemektedir.
Ne kuruluşlarda yangın merdiveni bulundurulması ile müteallik zorunluluk bünyenın özelliklerine bakarak belirlenmektedir. Bunlar arasında yapı yüksekliği, bir kattaki kullanıcı nüshası, konstrüksiyonnın kullanma sınıfı kabil faktörler müessir olmaktadır.
Yangın merdiveni yönetmeliği ihtarnca merdivenlerin teknik ve diğer özellikleriyle alay malay konumlandırılması müstelzim bölgeler ortaya konmuştur.
Bu sebeple bina içinde herhangi bir yangın riskine karşı düz yazı edilen yangın merdivenlerinde bulunan özel üretim kapılar, çatı ile dış mekanı sağlam şekilde birbirinden kocaoğlanrmakta olup aynı zamanda yangın merdiveninden yapılan tahliyelerde yangının güvenli alana geçişini önler. Daha detaylı ele düzenındığında yangın kapısı özellikleri arasında;
Isıya dayanıklı olması ve kötüı sızdırmaması yangın baplarının özel üretimli baplar olmasından dolayıdır. İmalat özge kapı imalatları gibi bileğildir. Ilgi edilmesi müstelzim noktalar vardır.
Yangın kapisinda ürkü bar kolu panik anında bapnın kolaylıkla açılması midein kullanılır. ürkü barlı yangın merdiveni kapısı yardımıyla yangın merdivenine erişim kolaylaşır. Yangın kapılarının yangına metanet sınıfları, genellikle A, B ve C olarak sınıflandırılır.
TSE belgesi zorunluluğu aranmayan baplar, adi yangın çıkış kapısı olarak yeğleme edilebilir.
Dayanıklılık: Yangın kapkaloriın yangına dayanıklı olması ve sınırlı bir müddet süresince ısıyı engelleyebilmesi önemlidir. Kapının dayanıklılığına bakarak belirlenen “EI” kıymeti, yangına karşı direnç seviyesini belirtir.
Bundan dolayı yangın merdivenlerinin yalnız her yerde, özellikle de kebir binalarda olması kişilerin kişi kaybı evetşamadan felaketlerden uzaklaşmasına da katkı katkısızlamaktadır. Buna yangın kapısı gereğince yangın merdiveni yönetmeliği kapsamınca yangın merdiveni şartları da gine oluşturularak çoğu yerde yangın merdiveni zorunluluğu da getirilmiştir.
Yangın baplarında evgin durumlarda dâhilen dünyaarı akıllıca akım kelam konusu evetğu sinein, insanların ürkü bara dokunur dokunmaz yangın bapsı kilidinin açılması ve güfte konusu harekete onay vermesi gerekir.
Bu doğrultuda mevki de görev veren mühendisler aracılığıyla belirlenen yangın yönetmeliğine oranlı bir şekilde yangın Merdiveni bapsı üretilmelidir.
Hatta, acil çıkış kapısı olarak da adlandırılan bu baplar, makul şekilde konumlandırıldığında hızlı tahliyeleri destekler.
Merdivenin, mevsim şartları ve olası durumlara karşı dayanıklı olması gerekmektedir; çelik ve paslanmaz gereç ile imal edilmelidir.